Loader

Ostajemo kod kuće

Mi smo zbog širenja COVID-19 odlučili da ostanetemo kod kuće. Da ne širimo paniku. Da se zbližimo sami sa sobom, ali da ne budemo slepi za ostatak sveta. Neko je na društvenim mrežama napisao da taj isti svet nikad nije bilo lakše spasiti nego sada i da to možemo uraditi u pidžami. Nećemo vas zatrpavati porukama da perete ruke, da kretanje svedete na neophodno, kao i da umesto odlaska u restoran ili kafić, spremite obrok kod kuće ili isprobate neki novi napitak – jer verujemo  da to već radite.

Ono o čemu želimo da pišemo i o čemu ćemo pisati narednih dana je – kako možemo kvalitetno da provedemo vreme kod kuće. Zbog prirode naše Froncla priče koja raste „iz dvorišta“ imamo tu sreću da ne moramo odlaziti iz tog dvorišta, provoditi vreme sa puno ljudi, koristiti gradski prevoz i objašnjavati „nadređenom“ zašto smo u ovom periodu rešili da se posvetimo nečemu što nije u vezi isključivo sa porudžbinama froncli.

Na netu i društvenim mrežama smo našli niz kreativnih, lepih i edukativnih predloga koje smo odlučili da posložimo na jednom mestu, a ti se slobodno posluži.

Umetnički katapult

Zahvaljujući Google Arts & Culture aplikaciji možemo ploviti kroz vreme, umetnička dela, život i rad nekih od najznačajnih stvaralaca na svetu. U prilici smo da se upoznamo sa delima i eksponatima iz preko 500 muzeja širom sveta i to iz naše fotelje.

Izdvajamo:

Van Gogov muzej, Amsterdam

Galerija Ufići, Florence

Muzej Orsej, Pariz

Britanski muzej, London 

Svet Fride Kalo

Kada nam neko kaže Frida Kalo, mi pomislimo na autentičnost. Pomislimo na život i osećanja koja su oslikana jarkim bojama. Krune od cveća. Raznobojne haljine. Otpor. Pomislimo na način i da se u najtežim trenucima ustane. Zahvaljujući Google Arts & Culture platformi možemo uploviti u Fridin svet, a da se ne pomerimo iz svoje kuće. Možemo pogledati više od 800 slika, fotografija i ličnih predmeta koji su pripadali umetnici, ali i krenuti u virtuelnu šetnju kroz „Plavu kuću“, studio u kom je stvarala ili zaviriti u njen dnevnik ili pisma.

Ostale muzeje možemo pogledati na: https://artsandculture.google.com/

Vreme za papir i reči

Između razuma i osećajnosti postojao je svet koji je umakao pera u mastilo, a potom na papiru ispisiva emocije. Pisma su nekada predstavljala ljubav, pregovaranje, sreću, nešto važno… a danas su pomalo zapostavljena. Vreme iščekivanja pisama i nadanja zamenila je komunikacija putem društvenih mreža, video – poziva i mejlova. Međutim, brojna psihološka istraživanja svedoče o lekovitosti ovakvog pisanja. Predlažemo ti da jedan deo vremena kod kuće iskoristiš za reči, papir i kovertu. Na ovaj način možemo ulepšati dan nekome sa kim se nismo dugo čuli ili videli, pozdraviti baku ili deku ili pisati sami sebi. Ukoliko odlučimo da pišemo sami sebi pismo, interesantno bi bilo da ga nakon pisanja „zaturimo“, kako bismo iznenadili sebe za par godina. Takođe, ukoliko želimo da se zaigramo sa raznobojnim papirima i makazama, na Youtube-u postoji pregršt kreativnih tutorijala na ovu temu.Izdvajamo ovaj video.

Knjiško ušuškavanje

Ovo je pravo vreme da ga provedemo uz nepročitane knjige koje nikako da stignu na red. Ukoliko ti nije važno da li knjigu čitaš u digitalnom ili fizičkom obliku, neki dobri ljudi po internetima su odlučili da svoje knjige podele sa nama.

Bookmate.com –  tokom marta svi novi korisnici dobijaju 30 dana potpuno besplatnog pristupa celoj biblioteci! Potrebno je da posetimo Bookmate.com i da unesemo kod SEDIGDESI.

Delfi knjižare i Laguna poklanjaju knjigu iz online biblioteke. Potrebno je da instaliramo aplikaciju Delfi knjižare. Kada izaberemo knjigu i stavimo u korpu biramo plaćanje vaučerom. Upisujemo kod DELFI20 i izabrana knjiga će biti prebačena u „Moje knjige.”

Sinoć je jedna Maja podelila sa nama pravu čitalačku poslasticu na Google Drive-u. Kako autor drive-a kaže – sve će biti otključano dok traje opasnost od virusa, a kako je knjige dobio na sličan način, ovaj gest vidi kao „način da se oduži karmi“. 🙂 Link do knjiga.

Ivana Bogdanović (Digitalna krofna) je sa nama takođe podelila svoj Google Drive na kom smo u prilici da pročitamo četrdesetak e-bookova vezanih za copywriting, digitalni marketing, SEO optimizaciju. Link do Ivanine digitalne riznice možeš pogledati klikom na ovu rečenicu.

Znanje je besplatno

Svetski univerziteti, poput univerziteta Ivy lige (Brown, Harvard, Cornell, Princeton, Dartmouth, Yale i Columbia) otvorili su nam vrata ka besplatnim onlajn kursevima, koji će nam omogućiti da usvajimo znanja iz raznih oblasti – od marketinga, menadžemnta, novinarstva do programiranja i dizajna. Kursevi su besplatni, ali ukoliko želimo sertifikat neophodno je da izdvojimo određenu sumu novca (najčešće do 30 evra). Klik na spisak kurseva.

Za sve one koji u ovom trenutku postavljaju pitanja: Da li je preduzetništvo za mene? Može li se uspeh (na)učiti? Odgovore nam donosi preduzetnica, mentorka i naša manekenka Sonja Dakić, koja će u četvrtak, 19. marta u 18h održati besplatni webinar pod nazivom: Da li je preduzetništvo (zaista) za mene? Dovoljno je da se prijaviš za webinar putem ovog linka i da u četvrtak budeš blizu svog računara ili telefona. Sa Sonjom je svako druženje toplo, čak i kad je na daljinu.

Fotelja je nova loža

Metropolitan Opera nam donosi „Karmen“, „Travijatu“ i druge klasike u dom koje možemo pratiti potpuno besplatno putem njihovog streaminga. Detalje pogledajte na ovom linku.

Festival Internacionalnog Studentskog Teatra (FIST) je prvobitnu formu festivala premestio u onlajn okruženje. Pozorišne trupe iz inostranstva će učestvovati putem live stream prenosa, a emitovaće se i postojeći snimci njihovih predstava. Više na: FIST festival.

I to bi bilo to za ovo prvo javljanje. Podeli sa nama svoje predloge o svim onim lepim stvarima koje možemo raditi dok se čuvamo kod kuće.

Fronclići

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.