Loader

Kako izabrati poklon za rodjendan, i to baš 30-ti?

Pitaš se da li je ovo jedan od onih savetodavnih tekstova u kojima ti otvoram vrata. To su ona vrata iza kojih je brdo ideja za poklon za rodjendan. Ili poklon za drugaricu, pa poklon za dečka uz pomoć kog će ruže ljubavi procvetati, ili neki originalni poklon. Moj odgovor je negativan. Sad se verovatno pitaš zašto dođavola pišem tekst o poklonu za rodjendan i poklanjanju. Zato što nisam relevantna osoba koja može da savetuje koji originalan poklon da izabereš za nekog do kog ti je stalo. Naravno, navedeno me ne sprečava da ti ispišem šta bih volela da mi poklone prijatelji za trideseti rodjendan. Pod uslovom da mogu opet da ga proslavim.
 

Da opet imam trideset…

Da opet treba da proslavim trideseti rodjendan, za početak bih ga proslavila. 😊 Zvuči šašavo zar ne? Naime, jedna sam od onih koja ne voli svoje rodjendane. Jer ko normalan posle dvadesete voli da slavi što je iz godine u godinu stariji. Bila sam ubeđena da hejt prema rođendanu, gužvama, tortama sa malo fila i debilim korama – ima veze sa osećajem starenja. Da sam još jednu godinu starija, da se pojavila nova seda, bora, da mi je stomak mlitaviji nego prethodne godine i slične zavrzlame… Međutim, posredi je nešto drugo.

 

Pre nečeg drugog, povratak na famozni trideseti rodjendan

Svoj trideseti rodjendan sam prespavala. Prespavala sam svoje prijatelje. Prespavala sam žurku iznenadjenja. Prespavala sam poklon za rodjendan. Prespavala sam čestitku mog omiljenog benda. Prespavala sam pesmu i osmehe. Sve sam prespavala. I umesto da prijatelji iznenade mene – ja sam iznenadila njih. Niko nije mogao da očekuje da ću na taj dan biti tužna, da ću stišati telefon i popodnevnu dremku razvući na san do narednog jutra. Narednog jutra sam saznala da su prijatelji proslavili moj rodjendan bez mene. I da su morali da otvaraju poklone bez mene.

 

Proslave rodjendana, rodjendanski pokloni i hejt

Moj rodjendanski hejt nema veze sa protokom vremena, starenjem i promašenim poklonima. Rodjendan je bio onaj THE DATUM kada bih skontala šta sve nisam uradila u prethodnoj godini. Bez torte i šminke. Bez filtera. Sukobila bih se sa planovima i neprecrtanim stavkama sa spiskova. Sukobila bih se sa ostacima želja koje nijedan rodjendanski poklon ne bi mogao da umanji. Bolja karijera, više keša, jurnjava za diplomom, nemanje dece, velika kuća, propušten EXIT festival, protraćeno vreme na sastanku sa tim i tim likom… Dakle, rodjendani su mi postali simbol za podsetnik na sve ono što nisam uspela.
 
Danas znam da su to gluposti. Da se neke stvari dešavaju onda kad treba da se dese, a ne kad je neko rekao kad i kako treba da se dese. Da se dešavaju u moje vreme, a ne u vreme predodredjenosti, norma i stereotipa. Jer, na kraju krajeva, ko je propisao da prvo mora diploma, pa karijera, pa filmska ljubav do kraja života, pa kuća i deca?
 
Ništa ne mora. I može sve. A opet nekad to sve neće biti baš sve onako izistinski. Ali ako je ispoštovan unutrašnji redosled i srce – nema razloga za ulaskom u zimski san.

 

Da se vratimo na poklone i poklanjanje

Sada kada je hejt prema rodjendanu postao smešan i deo neke lične istorije, mogu da kažem da sam naučila da u tom danu uživam. Da se zahvalim svakome ko mi je uputio lepu reč i čestitao rodjendan. Svakome ko se potrudio da nadje, napravi ili da mi kupi poklon za rodjendan. Veliki ili mali poklon. Čar je u prihvatanju. Da opet slavim trideseti rodjendan, ovo su neki od poklona koje bih volela da dobijem. Na spisku su i pokloni za rodjendan koje uvek rado biram za one koje volim. Neopisivo uživam u samom činu darivanja.

 

Froncla majica kao poklon za rodjendan

Froncla majica kao poklon za rodjendan

Da li znaš da je majica „Matora za after“ u većini slučajeva poručena s ciljem da bude poklon za rodjendan? Devojčice širom Srbije su najčešće ovu majicu dobijale za svoj trideseti rodjendan. Majica bi bila upakovana u kutiju, pored rukom iscrtane i ispisane personalizovana poruka. Za sada je froncla tim uvek uspevao da izmami osmehe slavljenicama. Poseban osećaj je kada shvatiš da se upravo taj print udobno ušuškao u blizini srca svih tih devojčica. Poseban je osećaj kada shvatiš šta sve prijatelji, crtež i komad pamuka mogu. Ovu majicu možeš poručiti putem webshopa, a na tvojoj adresi će biti u roku od 48 sati. Još neke od majičica koje šijemo i crtamo su ispod. 👇

Knjiga kao poklon za rodjendan

Ponekad je zaista teško pokloniti knjigu i ubosti odgovarajuću koricu i redove u kojima će neko uživati. Muke mogu da nastanu kada knjigu treba da poklonimo nekome ko nije okrenuta jednom žanru. Ili nekome ko “guta knjige”. Uprkos svemu, mislim da nema ništa lepše nego kad knjigu dobiješ kao poklon za rodjendan.
 

Knjiga „Riba na drvetu“ američke autorke Linde Malali Hant

Knjiga Riba na drvetu kao rodjendanski poklon

Iako je reč o knjizi za decu, sjajno će se ušuškati u svet tridesetogodišnjakinje. Verujem da je ovo štivo savršen poklon za sve one koji osećaju da se ne uklapaju u određenu sredinu. Za one koji bi ponovo da se vrate u srednju školu i u zagrljaj omiljenim nastavnicama i profesorima. Knjiga prati avanture devojčice Ali koja se bori sa disleksijom, svetom i sobom. Kroz te avanture možemo da naučimo da svako od nas ima neki talenat, ali i neku oblast u kojoj mora malo više da se trudi. Da su neuspešne samo one osobe koje ne ustanu i pokušaju ponovo.

Knjiga „Put do kuće svakog jutra sve je duži“ od autora bestselera „Čovek po imenu Uve“, Fredrik Bakmana

Kažu da je ovo mala knjiga sa velikom porukom. Idealan je rodjendanski poklon za sve one koji žure i nemaju baš puno vremena za čitanje. Za one koji su u mogućnosti da izdvoje sat vremena za kvalitetno štivo. Da, najviše sat vremena će biti potrebno tvom slavljeniku ili slavljenici da „pročita ovaj poklon“. Uz sve to će osećaj koji ova knjiga budi – dugo ostati u srcu. Uplovljavanje u život jednog deke, oca i unuka – nikog neće ostaviti ravnodušnim. Korice ove knjige mirišu na dekinu ljubav prema baki. Ta baka je imala toliko loš smisao za orjentaciju, da je umela da se izgubi i na pokretnim stepenicama. Deka iz ove knjige kaže da se verovatno i zbog loše orjentacije izgubila u njegovom srcu, jer nije umela da pronađe izlaz.
 
Obe knjige možeš naći u knjižari Delfi, Laguni , ali i poručiti u onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Kezvez kao poklon za rodjendan

Kezvez kao rodjendanski poklon

Tetovaža za rodjendan može da zvuči kao zanimljiv poklon. Međutim, tetovaža na komadu garderobe meni zvuči kao totalno originalan poklon. Kezvez devojke rukama i srcem tetoviraju različite komade tvoje omiljene garderobe. Neverovatno je šta sve te kreativne ruke umeju! Kezvez energija jedan starinski zanat, koji vezujem za goblene, uvodi na nova vrata . Njihove radove možeš pogledati na ovom instagram profilu.

Žurka iznenadjenja kao poklon za rodjendan

Žurka iznenadjenja je gotovo uvek savršen poklon za rodjendan, ukoliko sve lepo organizujete i isplanirate. Naravno, vodjena sopstvenim iskustvom, kako bi iznenadjenje uspelo – važno je da slavljenik ili slavljenica ne prespava isti. 😊 Kada čekirate slavljenika ili slavljenicu, odlučite se za satnicu, broj gostiju i da li će žurka biti tematska – predjite na planiranje prostora. Ukoliko neko od prijatelja ima vikendicu, splav ili dvorište, već ste rešili pola posla. Ukoliko ste se odlučili da iznajmite splav/stan sa velikom terasom/vikendicu na obližnjoj planini detaljno istražite ponude na sajtovima poput airbnb.com, booking.com i stannadan.com. Ako su vam vremenske prilike naklonjenje – kampovanje i piknik u bašti, organizacija turnira u društvenim igrama na otvorenom ili kviz party-a mogu biti rešenja za pamćenje.

 

Lični pečat kao poklon za rodjendan

Puter za telo kao poklon za rodjendan
Od onih si koji vole da u poklon za rodjendan ulože više vremena i kreativnosti, a manje novca? Par sati guglanja ili Pinterest mogu biti inspirativna osnova za kreiranje poklona. Mogućnosti su nebrojane. Od seckanja čestitke za rodjendan do kreiranja samo vaše „teglice uspomena“. Teglicu ispuni raznobojnim papirićima na kojima su zapisani trenuci vredni pamćenja. Ili smešne situacije. Ili ohrabrujuće poruke.
 
Tvoja tridesetogodišnjakinja voli specifičnu negu kože? Predlažem ti da napraviš domaćeg putera za telo, sa aromom narandže ili lavande. Sastojci za ovaj poklon su:
400 grama kokosovog ulja,
3 kašike šea putera,
3 kašike bademovog ulja,
50 kapljica AD kapi,
1 ampula vitamina E (serum)
i malo eteričnog ulja od narandže ili lavande.
 
Proces pripreme možeš pogledati na ovom youtube videu. Domaći puter nežno smesti u teglicu zanimljivog oblika i ukrasiti je po sopstvenom izboru.

 

Dobre brlje kao poklon za rodjendan

Dobre brlje kao rodjendanski poklon
Marija Matić je divna umetnica koja rukama i bojama pravi čudnovati svet. Autentične ilustracije kreira u Paint-u, i to mišem. Odnedavno je sklopila saradnju i deo ilustracija uradila za Atinu. Reč je o udruženje gradjana koje se bori protiv trgovine ljudima.
 
I pre nego što sam se vratila crtanju, volela bih da odlazim do njenog Instagram profila. Na njemu Marija deli inspirišuće ilustracije i britke misli, a svaka je nacrtana na „dobrobrljski način“. Na navedenom profilu možete poručiti ilustraciju. Međutim, tu su i cegeri koji mogu biti originalni poklon za rođendan. Pored toga što ćeš podržati malog unikatnog proizvodjača, zidovi ili rame tvoje slavljenice će još mnooogo godina nositi deo Marijine umetničke duše.

Samo nežno prema sebi kao poklon za rodjendan

Samo nezno prema sebi keramika

Jana Oršolić i Bojana Brkić su ponovo udružile svoje kreativne energije. Kreirale su porcelanske tanjire sa divnom mantrom “Samo nežno prema sebi”. Ova mantra je prvo bila ušuškana na bedževima. Potom se pojavila u vidu nalepnica. Danas svoj život nastavlja na ručno izradjenim dekorativnim tanjirima nežnih boja. Nema lepšeg načina da podsetite tridesetogodišnjakinju da bude nežna prema sebi – od ovog poklona.

Pletivo by Plezir kao poklon za rodjendan

Plezir jastuci kao poklon za rodjendan
Kako ti zvuče pleteni jastuci ispunjeni mekanom vunom ovaca sa domaćih farmi? Pride su te jastuke izradila četiri para ruku. Pletivo by Plezir može biti savršen poklon za rodjendan za one koji cene handmade izradu. Ovaj brend se svojim kavlitetom probija na srpskom tržištu, a uz to čuvaja i pazi životnu sredinu. Jastuci su mi na listi želja i prosto znam da će se sjajno uklopiti u enterijer mog budućeg ateljea. Iza ovog brenda stoje divne urednice Plazir magazine. Ovaj magazin mi iz meseca u mesec mami osmehe svojim sadržajem, fotografijama i dizajnom.
 
Ovim predlogom za rodjendanski poklon zavšavam današnje pisanije. Nadam se da ste dobili ideju šta sve možete pokloniti nekome koga volite. Ne ustručavajte se da sa mnom podelite svoje ideje. Do idućeg teksta, ostanite mi nasmejani.
 
Froncla Tijana
2 Komentari
  • Martina Lazić
    Objavljeno u 11:15h, 24 mart

    Sjajni predlozi. Poslušala sam vas i najboljoj drugarici sam za rođendan kupila vaši majicu godinama u najboljim godinama, i oduševila je. Hvala vam, divni ste.

  • Mina Jokic
    Objavljeno u 11:36h, 08 septembar

    Drago mi je da sam naletela na ovaj tekst i sto sam otkrila ovaj divan brend. Trazila sam poklon i kupila sebi tri majice. 😀 Jako su kvalitetne i lepo upakovane, jedva čekam koje će nove izbaciti.