Loader
 

Kako izabrati poklon za rodjendan, i to baš 30-ti?

Kako izabrati poklon za rodjendan, i to baš 30-ti?

Ukoliko se pitaš da li je ovo jedan od onih savetodavnih tekstova u kojima ti otvoram sasvim nova vrata iza kojih je brdo ideja za poklon za rodjendan, pa je tu i poklon za najbolju drugaricu, pa poklon za dečka uz pomoć kog će ruže vaše ljubavi (ili ruže u vašem dvorištu) procvetati, pa originalni poklon – odgovor je ne. Sad se verovatno pitaš zašto dođavola pišem tekst o poklonu za rodjendan i poklanjanju? Odgovor je – zato što apsolutno nisam relevantna osoba koja treba da te posavetuje koji originalan poklon da izabereš za nekog do kog ti je stalo, ali to me ne sprečava da ti ispišem šta bih volela da mi poklone prijatelji za trideseti rodjendan, da mogu opet da ga proslavim.

Da opet imam trideset…

 

Da opet treba da proslavim trideseti rodjendan, za početak bih ga proslavila. 😊 Zvuči šašavo zar ne? Naime, jedna sam od onih koja ne voli svoje rodjendane. Jer ko normalan posle dvadesete voli da slavi što je iz godine u godinu stariji. Gotovo da sam bila ubeđena da hejt prema rođendanu, šarenim kineskim balonima, gužvom, tortama sa malo fila i debilim korama – ima veze sa osećajem starenja. Da sam još jednu godinu starija, da se pojavila nova seda, bora, da mi je stomak mlitaviji nego prethodne godine i slične zavrzlame… Međutim, posredi je nešto drugo.

Pre nečeg drugog, povratak na famozni trideseti rodjendan

 

Svoj trideseti rodjendan sam prespavala. Prespavala sam svoje prijatelje. Prespavala sam žurku iznenadjenja. Prespavala sam poklon za rodjendan. Prespavala sam čestitku mog omiljenog benda. Prespavala sam pesmu i osmehe. Sve sam prespavala. I umesto da prijatelji iznenade mene – ja sam iznenadila njih. Niko nije mogao da očekuje da ću na taj dan biti toliko tužna, da ću stišati telefon i popodnevnu dremku razvući na san do narednog jutra. Narednog jutra sam na Facebooku saznala da su prijatelji proslavili moj rodjendan bez mene. I da su morali da otvaraju poklone bez mene.

Proslave rodjendana, rodjendanski pokloni i hejt

 

Moj rodjendanski hejt nema veze sa protokom vremena, „žalom za mladošću i prošlošću“, starenjem, promašenim poklonima. Rodjendan je bio onaj THE DATUM kada bih skontala šta sve nisam uradila u prethodnoj godini. Bez torte i šminke. Bez filtera. Sukobila bih se sa planovima i neprecrtanim stavkama sa spiskova. Sukobila bih se sa ostacima želja koje nijedan rodjendanski poklon i zagrljaj prijatelja ne bi mogao da umanji. Bolja karijera, više keša, jurnjava za diplomom, nemanje dece, velika kuća, propušten EXIT festival, protraćeno vreme na sastanku sa tim i tim likom… Dakle, rodjendani su mi postali simbol za podsetnik na sve ono što nisam uspela. Danas znam da su to gluposti i da se neke stvari dešavaju onda kad treba da se dese, a ne kad je neko rekao kad i kako treba da se dese. Da se dešavaju u moje vreme, a ne u vreme predodredjenosti, norma i stereotipa. Jer, na kraju krajeva, ko je propisao da prvo mora diploma, pa karijera, pa filmska ljubav do kraja života, pa kuća i deca?

Ništa ne mora. I može sve. A opet nekad to sve neće biti baš sve onako izistinski. Ali ako je ispoštovan unutrašnji redosled i srce – nema razloga za ulaskom u zimski san.

Da se vratimo na poklone i poklanjanje

 

Sada kada je hejt prema sopstvenom rodjendanu postao smešan i deo neke lične istorije, mogu da kažem da sam naučila da u tom danu uživam. Da se zahvalim svakome ko mi je uputio lepu reč i čestitao rodjendan. Svakome ko se potrudio da nadje, napravi ili da mi kupi poklon za rodjendan. Veliki ili mali poklon. Čar je u prihvatanju. Da opet slavim trideseti rodjendan, ovo su neki od poklona koje bih volela da dobijem. Na spisku su i pokloni za rodjendan koje uvek rado biram za one koje volim, jer neopisivo uživam u samom činu darivanja.

 

Knjiga kao poklon za rodjendan

 

Ponekad je zaista teško pokloniti nekome knjigu i ubosti odgovarajuću koricu i redove u kojima će neko uživati. Posebne muke mogu da nastanu ukoliko knjigu treba da poklonite osobi koja nije okrenuta isključivo jednom žanru ili prosto „guta knjige“. Uprkos svemu, mislim da nema ništa lepše nego kad knjigu dobiješ kao poklon za rodjendan.

Knjiga „Riba na drvetu“ američke autorke Linde Malali Hant

Iako je reč o knjizi za decu, sjajno će se ušuškati u svet tridesetogodišnjakinje. Verujem da je ovo štivo savršen poklon za sve one koji osećaju da se ne uklapaju u određenu sredinu. Za one koji bi ponovo da se vrate u srednju školu i u zagrljaj omiljenim nastavnicama i profesorima. Knjiga prati avanture devojčice Ali koja se bori sa disleksijom, svetom i sobom. Kroz te avanture možemo da naučimo da svako od nas ima neki talenat, ali i neku oblast u kojoj mora malo više da se trudi. Da su neuspešne samo one osobe koje ne ustanu i pokušaju ponovo.

Knjiga „Put do kuće svakog jutra sve je duži“ od autora bestselera „Čovek po imenu Uve“, Fredrik Bakmana

Kažu da je ovo mala knjiga sa velikom porukom. Idealan je rodjendanski poklon za sve one koji žure i nemaju baš puno vremena za čitanje, a opet u mogućnosti su da izdvoje sat vremena za kvalitetno štivo. Da, najviše sat vremena će biti potrebno vašem slavljeniku ili slavljenici da „pročita ovaj poklon“, ali će osećaj koji ova knjiga budi dugo ostati u srcu. Uplovljavanje u život jednog deke, oca i unuka – nikog neće ostaviti ravnodušnim. Korice ove knjige mirišu na dekinu ljubav prema baki, koja je imala loš smisao za orjentaciju do te mere, da je umela da se izgubi i na pokretnim stepenicama. Pa tako taj isti deka u knjizi kaže da se verovatno i zbog loše orjentacije izgubila u njegovom srcu, jer nije umela da pronađe izlaz.

Obe knjige možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, ali i poručiti u onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

 

Kezvez kao poklon za rodjendan

Tetovaža za rodjendan može da zvuči kao zanimljiv poklon, ali tetovaža na komadu garderobe meni zvuči kao totalno originalan poklon. Kezvez devojke svojim rukama i srcem tetoviraju različite komade vaše omiljene garderobe. Neverovatno je šta sve te kreativne ruke umeju, zahvaljujući stvaralačkoj energiji i koncima, pa tako jedan starinski zanat rezervisan uglavnom za goblene uvode u ova ubrzana i digitalna vremena na potpuno nova vrata. Kezvez radove možete pogledati na njihovom instagram profilu i dogovoriti se za svoju tetovažu na platnu.

 

Žurka iznenadjenja kao poklon za rodjendan

Žurka iznenadjenja je gotovo uvek savršen poklon za rodjendan, ukoliko sve lepo organizujete i isplanirate. Naravno, vodjena sopstvenim iskustvom, kako bi iznenadjenje uspelo – važno je da slavljenik ili slavljenica ne prespava isti. 😊 Kada čekirate slavljenika ili slavljenicu, odlučite se za satnicu, broj gostiju i da li će žurka biti tematska – predjite na planiranje prostora. Ukoliko neko od prijatelja ima vikendicu, splav ili dvorište, već ste rešili pola posla. Ukoliko ste se odlučili da iznajmite splav/stan sa velikom terasom/vikendicu na obližnjoj planini detaljno istražite ponude na sajtovima poput airbnb.com, booking.com i stannadan.com. Ako su vam vremenske prilike naklonjenje – kampovanje i piknik u bašti, organizacija turnira u društvenim igrama na otvorenom ili kviz party-a mogu biti rešenja za pamćenje.

Froncla majica kao poklon za rodjendan

Froncla majica kao poklon za rodjendan

Da li ste znali da je majica „Matora za after“ na osnovu Froncla statistike u većini slučajeva poručena s ciljem da bude poklon za rodjendan? Devojčice širom Srbije su najčešće ovu majicu dobijale za svoj trideseti rodjendan, upakovanu u kutiju u kojoj se nalazi i rukom iscrtana i ispisana personalizovana poruka. Za sada je froncla tim uvek uspevao da izmami osmehe slavljenicama. Poseban osećaj je kada shvatiš da se upravo taj print udobno ušuškao u blizini srca svih tih devojčica. Poseban je osećaj kada shvatiš šta sve prijatelji, crtež i komad pamuka mogu. Ovu majicu možete poručiti putem webshopa, a na adresi koja vam odgovara će biti u roku od 48 sati.

 

Lični pečat kao poklon za rodjendan

Ukoliko ste jedni od onih koji u poklon za rodjendan vole da ulože više vremena i kreativnosti, a manje novca – par sati guglanja ili provedenog vremena na Pinterestu može biti inspirativna osnova za kreiranje poklona. Mogućnosti su nebrojane – od pravljenja i seckanja čestitke za rodjendan do kreiranja samo vaše „teglice uspomena“ koju možete ispuniti raznobojnim papirićima na koje ste ispisali neke trenutke vredne pamćenja, smešne situacije ili ohrabrujuće poruke. Ukoliko je vaša tridesetogodišnjakinja neko ko voli specifičnu negu kože – predlažem pravljenje domaćeg putera za telo sa aromom narandže ili lavande. Ono što vam je potrebno od sastojaka za ovaj poklon je 400 grama kokosovog ulja, 3 kašike šea putera, 3 kašike bademovog ulja, 50 kapljica AD kapi i 1 ampula vitamina E (serum) i malo eteričnog ulja od narandže ili lavande. Proces pripreme možete pogledati na ovom youtube videu, a domaći puter možete smestiti u teglicu zanimljivog oblika i ukrasiti je po sopstvenom izboru.

Dobre brlje kao poklon za rodjendan

Marija Matić je divna umetnica koja rukama i bojama pravi čudnovati svet. Autentične ilustracije kreira u Paint-u, i to mišem, a odnedavno je sklopila saradnju i deo ilustracija uradila za Atinu, udruženje gradjana koje se bori protiv trgovine ljudima i svih oblika rodno zasnovanog nasilja. I pre nego što sam se sama vratila crtanju, volela sam da odlazim do njenog Instagram profila na kom nesebično deli inspirišuće ilustracije i britke misli, nacrtane na „dobrobrljski način“. Na navedenom profilu možete poručiti njene ilustracije, ali i cegere koje su, između ostalog, i originalni poklon za rođendan. Treba li da napomenem da, pored toga što ćete podržati malog unikatnog proizvodjača, zidovi ili rame vaše slavljenice će još mnooogo godina posle tridesetog rodjendana nositi deo Marijine umetničke duše?

 

Samo nežno prema sebi kao poklon za rodjendan

Jana Oršolić i Bojana Brkić su ponovo udružile svoje kreativne energije i kreirale porcelanske tanjire sa divnom mantrom “Samo nežno prema sebi”. Ova mantra je prvo bila ušuškana na bedževima, potom se pojavila u vidu nalepnica i sada svoj život nastavlja na ručno izradjenim dekorativnim tanjirima nežnih boja. Mislim da nema lepšeg načina da podsetite vašu tridesetogodišnjakinju da osluškuje svoje potrebe i bude nežna prema sebi – od ovog poklona.

 

Pletivo by Plezir kao poklon za rodjendan

Pleteni jastuci ispunjeni mekanom vunom ovaca sa domaćih farmi koje su izradila četiri para ruku mogu biti savršen poklon za rodjendan za sve one koji cene handmade izradu, brendove koji se svojim kavlitetom probijaju na srpskom tržištu, a uz to čuvaju i paze životnu sredinu. Ovi jastuci su mi na listi želja i prosto znam da će se sjajno uklopiti u enterijer mog budućeg ateljea. Iza ovog brenda stoje divne urednice Plazir magazine koji mi iz meseca u mesec mame osmehe svojim sadržajem, fotografijama i dizajnom.

 

Ovim predlogom za rodjendanski poklon zavšavam današnje pisanije. Nadam se da ste dobili ideju šta sve možete pokloniti nekome koga volite. Ne ustručavajte se da sa mnom podelite svoje ideje. Do idućeg teksta, ostanite mi nasmejani.

Froncla Tijana

No Comments

Post A Comment