Loader

Kata Ivakić: “Najveća inspiracija leži u nama”

Od trenutka kad smo je upoznali, pa do danas – Kata Ivakić je naša velika inspiracija. Ona je aktivistkinja, producentkinja, dizajnerka, neko ko stoji iza svojih dela i reči i još mnogo toga. Jer, na kraju dana – devojčice mogu biti mnogo toga. I mogu biti šta god požele. Ova devojčica je pokrenula i “Katalizu”. “Kataliza” je brend haljina, organizovana podrška devojčicama da prihvate svoje telo i prva “body positive” zajednica u Srbiji.

Sa Katom smo kreirali plus size majicu “Prva sebi”. Možda ti na prvi pogled izgleda kao komad crnog materijala na kom je Katin crtež. Neka te taj prvi pogled ne zavara – jer su u ovu majicu utkani zagrljaji, planiranja, emocije, prijateljstvo, zajedničke vrednosti i svet po našoj meri.

Drugarice i drugovi, otkrivamo vam delić Katinog sveta.

Prikaz i reprezentacija žena u medijima i reklamama je u najmanju ruku iskrivljena i nerealna. Neke od nas su toga svesne, neke samo pričaju, dok neke delaju. Na koji način ti staješ iza svojih dela i reči?

 

Mislim da svakodnevno pričam i menjam tu sliku. Izađem dva puta u kupaćem kostimu u centar grada. 😄 Napravim 12 radionica u 3 grada na teme izgleda, samopouzdanja i vrednovanja tela. Radim puno na sebi i to nesebično delim na svom Instagram profilu. Kada je teško pričam o tome, kada nešto shvatim podelim to, ali to je sada već potpuno prepoznato kao jedna od glavnih tema mog profila, da devojke znaju da i to dobijaju kada dođu. Kroz ta mišljenja rodio se još jedan moj identitet, Kata aktivistkinja, koja pretražuje internet, buni se kada su tekstovi diskriminišući, ruši stereotipe i ispravlja krive Drine. 😄 Čak i kada o nečemu promenim stav, javno napišem i ponovo stanem iza toga, kao što je poslednji put bio termin “body positive”, koji je za mene preuski termin za odnos prema telu. Jer ako ljubav dolazi iz srca, misli iz glave, sama “ljubav prema telu” nije dovoljna za ono za šta se zalažem. Trenutno više volim termine “self positive, self care, self love” jer su usmereni na nas same.

 

Kata Ivakic intervju - Prva sebi

Koliko se navedeni prikaz menja u Srbiji?

 

Slika žena se menja, možda malim koracima – ali se menja. Novine i portale bih zabranila, oni najviše komuniciraju kako neka poznata ličnost “loše, ružno i zapušteno” izgleda nakon porođaja ili nastupa ili kada dobije na kilaži. Društvene mreže kroz influensere ovde rade bolje, jer smo svi različiti, pa kada su influenseri na udaru, oni imaju moć da tu body positive priču ispričaju na odličan način.

Da li društvene mreže ovom „menjanju“ pomažu ili odmažu?

 

I jedno i drugo, društvene mreže su najpogodnije mesto skupljanja kompleksa i rada na sebi. Kako u koji mehur upadneš. Zato je unfollow pola zdravlja. Okružiti se dobrim pričama, podizačima samopouzdanja, ličnom razvoju, možda su ovi profili trenutno u manjini, ali njihove zajednice su izuzetno jake i aktivne. Prave ceo jedan sistem podrške u kome nije bitno koliko novca imaš, kako izgledaš, bez upoređivanja sa drugima, već rade na tome da se osećaj dobro.

Neki veruju da plus size devojčice provode vreme isključivo ispred TV-a i na društvenim mrežama, da ne vežbaju i ne „paze“ na ishranu. Koliko je oblik tela i veličina oblina pogodno zemljište za rast stereotipa?

 

Telo i lepota su najpogodniji temelji za rast stereotipa. Uzme se hektar tela, pospe se đubrivo stereotipa i izvršitelji se samo pomere i komentariše, dok devojke koje su tu posađene ostaju sa pitanjem “Šta nije u redu sa mnom?”

Plus size devojčice su na različite načine postale velike. I to ih ne čini manje vrednim ili manje lepim. Najgora sorta kritičara su oni koji “brinu za naše zdravlje”, kao da nismo svesne da imamo višak kilograma. Druže moj, imam zdravstvenu knjižicu, imam lekara, imam oči u krajnju ruku, ne brineš ti za moje zdravlje nego si fat shamer. Jedino ko treba za mene da brine sam ja sama. I zbog toga što imam višak kilograma ne smatram da manje vredim – jer i ja radim, imam dečka, izlazim, treniram, trudim se.

Kako raste jedan body positiv pokret i osećaj?

 

Dobiješ ideju, podeliš je, skupi se grupa istomišljenika i onda pričom gradite zajedno zajednicu. Rastete, razgovarate, viđate se, podržavate, raspravljate. Shvatiš da nisi sam u tome i da se mnoge devojke osećaju isto. I da zajedno možete da pomerite granice. A to je suština. Da imaš na koga da se osloniš.

Kata i Teja u majici Prva sebi

Ko su devojčice koje te inspirišu da kidaš?

 

Iskreno, to su žene iz skavodnevnog života od kojih mogu da učim i napredujem. To su one koje poštuju sebe, veruju, ostvaruju zacrtano, nezavisne su, njihov glas je jak a srce veliko. Nemam poznate ličnosti na koje se ugledam, niti nekog uzora u smislu “ovako želim da izgledam kada porastem”. Mislim da najveća inspiracija leži u nama, a da otvorenost ka ženama može samo da nas unapredi. Sećam se da sam jednom kod astrologa rekla “Ali ja nemam problem sa ženama” – na šta mi je ona rekla “Naravno da nemaš, žene imaju problem sa ženama. Ti si devojčica još uvek”. To mi se urezalo u glavu. Od tada sam postala žena, okružila se ženama, i promenila astrologa. 😄

 

Od ideje o Katalizi, pa do danas – šta se sve promenilo?

 

Od početka Katalize do danas, što je dve godine -promenilo se i malo i puno toga. Najviše se menjaju moja razmišljanja i stavovi. Kataliza ima svoje uspone i padove, kako mene kao preduzetnice koja je u tu priču ušla punog srca, sa idejom, bez finansija 😄 tako i Katalize kao brenda koji radi na svojim poboljšanjima. Rastemo zajedno, naše vreme tek dolazi, ali bitno je da smo tu i činimo dane lepšim.

Koliko je na tom putu bilo važno da budeš PRVA SEBI?

 

Prva sebi se uči. Kada se nauči, prelepo je za obe strane – i za sebe i za druge. Meni je najvažnije da se istreniram ove godine u potpunosti da živim slogan “prva sebi”, i da postane toliko lako i rutinski, kao disanje.

Kata u crnoj majici Prva sebi

Reci nam nešto više o ovom zvaničnom sloganu Kate i Katalize za 2020. godinu.

 

Prva sebi. Biti prva sebi. Nesebično, potrebno, suštinski. Staviti svoje potrebe na prvo mesto. Kada sam započela Katalizu, cilj je bio da razvijem LJUBAV PREMA SEBI kod devojaka koje to ne osećaju. Ovde nisu u pitanju krupne devojke, ovde su u pitanju SVE devojke. I kroz rad sa sobom, kroz radionice, kroz poznanstva i razgovore, vidim da je to tema koja se tiče svih nas. A taj odnos je toliko, toliko bitan na mnogim nivoima. I kako mi se klupko odmotavao, vremenom, shvatila sam da se do te ljubavi dolazi samo ako sebe staviš na prvo mesto. Ako podvučeš crtu i napraviš granicu. Kada kažeš kako se osećaš. Kada uradiš kako se osećaš. Kada daš intuiciji prostora da ti saopšti šta treba da radiš. Kada misliš srcem. I onda praviš male korake za sebe. Mislila sam da je ljubav prema sebi neka filozofija koja je nedostižna u celom tom istraživačkom putu, ali i to se uči. Biti prva sebi je razumeti sebe, reći ne, reći da, plakati kada ti se plače, otići sama na putovanje, biti u skladu i miru sa sobom, napraviti prostora za hobije i stvari koje ti se rade, ne misliti o tome “šta će ko reći”, spavati gola, nagraditi se za svaki uspeh, nagraditi se za svaki neuspeh, potruditi se da želje koje dugo imaš za sebe ostvariš.

Kako je došlo do saradnje sa Fronclićima?

 

Tijanu sam upoznala na Superste događaju sredinom 2018. godine. Bile smo na Ideodromu, ona kao voditelj programa a ja kao učesnik. Pamtim šta je obukla i pamtim da je bila najsitnija osoba koju sam videla. Znala sam da ću biti u kontaktu sa njom, čak i da ne pobedim na programu. Ima ona taj neki tajni smešak i sjaj u očima koji sam videla da joj igra – iako u tom trenutku nije smela da pokaže nikakvu privaženost projektima koji su na događaju. Spaja nas ta nit – malo i veliko, visoko i nisko, oblo i tanko. 😄 

Kataliza i Froncla su se oduvek podržavale. Neko bi možda rekao konkurencija, ja kažem: delimo zajedničke vrednosti, od kojih su glavne ljubav i pripadanje. Započele smo ovu saradnju leta 2019-te, kada smo krenule u proces “Koja je to poruka i majica baš za plus size devojke”. I srce mi je puno što sam imala vreme i slobodu da kreiram nešto što je baš u stilu Froncle, sa porukom Katalizama. 💛

I za kraj, reci nam koji su planovi i ciljevi za 2020. godinu na kojima planiraš da radiš, gradiš i zaradiš?

 

Ovo je godina namenjena razvoju Katalize i mom ličnom razvoju. Nastavljam dodatno da se edukujem kroz mentorstva i NLP edukaciju, održavanju moje radionice “Kako postati influenser?”, a mnogo više vremena ide na proizvodnju kolekcije Katalize kao i razvoja edukativnog programa. Svakog dana, malim koracima do nečeg velikog. Jer kako je Platon rekao: “Ukoliko želiš da stvoriš nešto veliko, uloži u to ceo život.”

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.